برنامه ریزی حرکت مشتری:
پیش بینی مسیر گردش:
پیش بینی مسیر گردش مشتری باید در طراحی چیدمان لحاظ شود. ۱۰تا ۷۰طبق تحقیقات درصد مردم جهان راست دست هستند و با دست راست عمل کرده و به سمت راست هر فضا کشیده می شوند. طبق مطالب ی نشریه اینترنتی مشتری مدار، مشتریان بعد از ورود به فروشگاه به سمت راست می روند و در خلاف جهت عقربه های ساعت گردش می کنند. اما مطالعات اخیر در صنایع مختلف و کشورهای مختلف بیان از این دارد که پیچیدن افراد به چپ و راست اندازه ی شانس سکه ای است که پرتاب می شود. به طور کلی عوامل زیادی وجود دارند که روی گرایش به ی سمت خاص اثر می گذارند.
الف( موقعیت فروشگاه: به طور کلی موقعیت ستون ها، خودروهای پارک شده در مسیر حرکت مشتری به سمت فروشگاه اثرگذار است. در تحقیقی بیان شده مشتریان با توجه به جهت حرکت که در آن رانندگی می کنند، به فروشگاه های همان سمت خیابان کشیده می شوند. مثلا در انگلستان به سمت چپ و آمریکا به سمت راست حرکت خواهند کرد.
ب( موقعیت درب های ورودی: در صورتی که درب ورودی فروشگاه در وسط باشد و میدان دید لازم را فراهم کند به مشتری قدرت انتخاب برای گردش داخل فروشگاه را خواهد داد. در فروشگاه هایی که درب در مرکز قرار نگرفته به طور غیر مستقیم مشتری را تشویق میکند که به جهت خاصی متمایل شود.
ج( طبقه بندی محصول: طبقه بندی واضح و صحیح اجناس در صورتی که از خارج و داخل فروشگاه قابل روئت باشد تاثیر قابل توجهی را در انتخاب جهت حرکت مشتری از ابتدای ورود به فروشگاه خواهد داشت. مشتریانی که به دنبال کالای خاصی هستند از سرنخ های دیداری استفاده می کنند تا تصمیم بگیرند چگونه محیط فروشگاه را مورد ارزیابی قرار دهند. همچنین ارتباطات دیداری بین داخل و خارج فروشگاه نیز در جهت مشتری تاثیرگذار است. محصولاتی که در ویترین فروشگاه به نمایش گذاشته می شوند و به همان شکل در داخل فروشگاه در معرض دید هستند مشتریان در جهت مشخص و خاص به داخل فروشگاه می کشانند.
د( موقعیت گیشه ها و صندوق های دریافت وجه: در بعضی مکان ها مانند بان یا فروشگاه تلفن همراه، مشتری پس از ورود به سمت صندوق حرکت میکند و پیش بینی حرکت آسان خواهد بود اما در سوپرمارکت و فروشگاه لباس مشتری تا زمانی که نیازی به سوال پرسیدن و یا پرداخت پولش نداشته باشد، به سمت صندوق نمی رود. از طرفی طبق ادعای نشریه پر فروش تایمز بیشتر تردد ها و فروش ها در ی سوم جلوی فروشگاه اتفاق می افتد و ایت ممکن است برای مشتری ایجاد سردرگمی نماید پس این قسمت باید به گونه ای طراحی شود که باعث کاهش بار ترافیکی و کنترل رفت و آمد مشتریان شود.